
Perliczki
Wiek sprzedaży: 3 tygodnie
Waga docelowa: 1,6 - 2,0 kg po 10-12 tygodniach
Obecnie hodowla perlic w Polsce jest znikoma. Pozyskuje się od nich jaja i mięso. Bardzo cenione przez konsumentów, uznawane jako produkt luksusowy.
Jaja perlic charakteryzują się bardzo mocną skorupką, dużym żółtkiem w porównaniu do innych gatunków drobiu i wysoką wartością odżywczą.
Jaja perliczek polecane są szczególnie w diecie dzieci i rekonwalescentów.
Niesność rozpoczynają w 5-tym miesiącu życia, a produkcja jaj trwa ok. roku i wynosi 100-150 jaj.
Mięso perliczek uznawane jest za produkt luksusowy. Jest delikatne, lekkostrawne i polecane osobom z problemami żołądkowymi i będących na dietach pooperacyjnych.
Mięso pochodzące od młodych osobników jest delikatne, kruche, szybko się piecze i gotuje. Mięso ze starszych osobników smakiem przypomina dziczyznę.
